nuffnang ad

Tuesday, May 3, 2016

CheeseKut Lapis


Bahan-bahan seperti gambar di bawah :




Details:

-bekas hijau kecik : almond nibs yg dibakar terlebih dahulu..lagi banyak lagi sodap
-bekas transparent : nestum + dark cocoa (sikit je-nak hilang rasa manis susu pekat) > blend
-1/2 cwn susu pekat (aku kurangkan sikit)
-cheese cream : 250g


disebabkan tiada tray yang boleh tarik keluarkan kek, aku lapik je Al foil dalam bekas plastik. Nanti senang la nak potong kek tu..tak ada comot sgt. Nak pakai plastik biasa pon boleh








Cara-cara :


First, korang pukul cream cheese dgn susu pekat manis..Kalau tak nak muak sangat letak la vanila sikit


celup biskut dalam susu..kejap je tau

Susun biskut yang dicelup tadi ke dalam bekas..kita jadikan beliau sbg base ye, puan2..then baru sapu dengan krim yg dipukul tadi..


tabur nestum + dark cocoa atas krim tadi..sekali dengan almond nibs

Repeat the steps sampai la habis krim keju tersebut dengan selicinnya. >_<
Yang aku buat ni lebih kurang 3/4 bekas je..depends pula size bekas.. 
Lepas siap semua, freeze la dalam peti overnight..nak tarik keluar untuk slice senang


esok pepagi dinihari dah keluarkan beliau


ini lah hasil potongan yang tak seberapa..erm, not bad;-D


belanja angel lain pula..yummy....


Bila mula-mula masuk dalam mulut memang rasa mual..2-3 hari simpan rasa dia jadi sedap sangat tau...lagi-lagi rasa badam yang krup krap


okay, sekian..


No comments:

Post a Comment