nuffnang ad

Monday, July 20, 2015

Spageti sambal tumis


Nama asalnya spageti bolognaise..



Versi kali ni ala-ala kampung style. 


Aku pakai sambal tumis yang dah dibuat siap-siap and freeze dalam peti. Bila nk menumis ambil je dalam freezer. Tak payah lagi berserabut nak blend itu ini.

Bahan dan cara memasak sambal tumis lebih kurang macam nak masak sambal bilis.

Cili kering yang direndam + bwg putih + bwg merah yang dikisar, air asam jawa, garam, gula, sos tiram dan minyak menumis. Make sure time menumis tu biarlah lama sikit. Barulah power tastenya. Jgn marah ye mak-mak di luar sana kalau tersesat kasi resepi ni..Ini resepi yang cibai-cibai dan keanakan sikit. Eheh.



Nak lagi sedap cuba call mak masing-masing.

"Mak apa rahsia mak masak sambal tumis yg marvellous sgt ni"

Kan sejuk hati mak di kampung tu mendengarnya..anak perempuannya dah start merajinkan diri masuk dapur. Ehem3

Dalam hati tuanya mesti terfikir cepat-cepatlah timang menantu..kah3x..hanya rekaan semata-mata

Now, kita move on to other ingredients:






 
Ini meatball yang dihiris kecil dan direbus. Tak kisah lah nk letak isi ayam ke itik.

Kali ni letak karot bnyk2 ye puan-puan..dgn penuh harapan tak tersalah bagi not 50 pulak kt client ye..ngeh3x

Masukkan sambal tumis dan sos cili. Siap utk dihidang dgn spageti yang direbus.

Selamat mencuba!




Org lain tgh gelak sakan beraya..aku pula kena start tugasan luar..mmg cool..




P/s : waitingtopayoffmyholidaysoon........

No comments:

Post a Comment