Biasanya kalau nak buat inti untuk popia lambat pula kena masak itu ini. Kena cari bahan-bahan lagi. Sekali tu kena kes balik je dari pasar tengok-tengok ada lagi yang missing. Stress juga kan. Esok lusa belum tentu boleh buat. Eheh
This time guna pisang je sebagai inti. Bahan-bahan just pisang dan kulit popia je. Gula/susu pekat manis optional. Sodap pon boleh tahan. Pisang pun tak kisah yang mana asalkan jangan pergi taruk pisang mentah sudah. Belah 2 pisang tu siap-siap. Kalau yang belah lagi senang untuk turn over masa fry nanti.
Kalau nak manis tarukla gula/susu pekat manis. Mixed slowly. Jgn dibedal pisang tu sampai hancur
Apa lagi gulung la setiap pisang yang dibelah tadi. Guna each slice untuk rolling
Yang ni aku tak terbelah 2. Malas pula nak bangun amik pisau. err
Roll sampai habis. Then, fry. Simple kan!
Camera effect menjadikan popia aku lagi shining bright to the stomach. lol.
p/s : Resepi ni sangat simple dari buat tepung goreng pisang. But, less epic. :p
nampak sedap ^_^
ReplyDelete*singgah pagi :)
gerenti sedap..oh yeah!
ReplyDelete